Η ανακαίνιση σπιτιού είναι συνώνυμη με την ανανέωση όλη της εικόνας του σπιτιού, χωρίς να αφήνουμε εκτός και τον εξωτερικό χώρο του. Πολλές φορές το βάρος πέφτει στο εσωτερικό του. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η «βιτρίνα» του σπιτιού είναι η εικόνα του εξωτερικού του χώρου. Μια φθαρμένη πρόσοψη προσδίδει την αίσθηση της παραμέλησης, ακόμα κι όταν το σαλόνι του σπιτιού μπορεί να είναι εξοπλισμένο με έπιπλα του πιο πρόσφατου trend.
Αν κι εσείς παρατηρείτε αντικειμενικά ότι το σπίτι σας χρειάζεται μια ανανέωση εξωτερική, πάμε να δούμε τι μπορεί να το προκάλεσε αυτό.
-
Τι μπορεί να προκαλεί φθορές στο εξωτερικό ενός σπιτιού;
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο επιχείρημα για αναθεωρήσεις σε νομοθεσίες και πολιτικές που έχουν σχέση με την ενέργεια. Είναι, όμως, και ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για φθορές στον εξωτερικό χώρο ενός σπιτιού. Η υπερβολική ζέστη δημιουργεί ρωγμές και διαστέλλει τα υλικά που έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την «εισβολή» της υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού ή της πολυκατηκοίας. Ειδικά όταν το κτίσμα γίνεται δέκτης έντονων καιρικών φαινομένων ή αν βρίσκεται σε παραθαλλάσιο μέρος.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μιας ιδιαίτερα σεισμογενούς περιοχής. Οι ρωγμές που συχνά παραβλέπουμε είναι υπεύθυνες για την εισαγωγή υγρασίας και κρύου εντός του κτιρίου. Όπως καταλαβαίνετε, η ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι απαραίτητη.
-
Και τώρα… ανακαίνιση σπιτιού: Ποιες είναι οι απαραίτητες εργασίες;
Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να κάνουμε μία καλή έρευνα σε κάθε πλευρά του εξωτερικού του κτιρίου. Θα πρέπει να διαπιστώσουμε τα πιο σημαντικά και επείγοντα προβλήματα. Συνήθως, οι πρώτες φθορές παρατηρούνται στην ταράτσα ή στην κεραμοσκεπή του κτίσματος, ανάλογα με το είδος της κατοικίας μας. Η υγρομόνωση, λοιπόν, της ταράτσας και η συνολική θερμομόνωση του σπιτιού είναι οι κύριες εργασίες που γίνονται σε μία ανακαίνιση σπιτιού.
Οι εξωτερικοί τοίχοι επίσης μπορεί να είναι γεμάτοι ρωγμές, φουσκώματα και ξεφλουδίσματα. Πέρα από την αποκατάσταση των ζημιών, που δεν είναι πάντα θέμα βαφής αλλά εξωτερικών παραγόντων, όπως των καιρικών συνθηκών, μπορούμε να «ποντάρουμε» στη συνολική αλλαγή στιλ του σπιτιού. Επιλέγοντας, πιαθνόν, και μια νέα τεχνοτροπία που θα εκφράζει τόσο εμάς, όσο και τη σύγχρονη εποχή μας.
Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος στις υδρορροές, που βάλλονται από την υγρασία και από διάφορα βουλώματα. Συνήθως χρειάζονται μικρο-επισκευές, όμως αν τις έχετε αφήσει για καιρό στην τύχη τους, μάλλον θα χρειαστείτε την καθοδήγηση ενός ειδικού τεχνικού για μεγαλύτερου εύρους επισκευή ή αντικατάσταση.
Σε περίπτωση που δεν έχουμε κάποια στέγαστρα ή τέντες, είναι καλό να σκεφτούμε την προσθήκη τους, καθώς εμποδίζουν την εισαγωγή της υπερβολικής θερμότητας στο σπίτι κατά τους θερινούς μήνες.
-
Και γιατί να τα κάνω όλα αυτά τώρα;
Ας μη γελιόμαστε, το πιο εύκολο είναι να αναβάλλουμε τις όποιες εργασίες για την ανακαίνιση σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε το πιο δύσκολο κομμάτι της ανακαίνισης. Την έκπληξή μας και την υπερχρέωσή μας κατά την εμφάνιση μιας ανυπέρβλητης και απροειδοποίητης φθοράς. Το δίχως άλλο, θα απαιτεί άμεση επιδιόρθωση, χωρίς φυσικά να μας έχει ρωτήσει αν μπορεί να είναι κομμάτι του προϋπολογισμού μας.
Αν δεν θέλουμε λοιπόν τέτοιες «επιπλοκές», τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τα οφέλη που θα έχουμε από μια έγκαιρη ανακαίνιση σπιτιού. Πρώτα από όλα, εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια, αφού θα χρειαζόμαστε θέρμανση και κλιματισμό σε μικρότερη κλίμακα, λόγω των εργασιών θερμομόνωσης.
Εκτός από την αποφυγή «φουσκωμένων» λογαριασμών, μπορούμε να κερδίσουμε και αλλιώς χρήματα. Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας ανεβάζει την αξία της είτε στην περίπτωση που θέλουμε να την παραχωρήσουμε για ενοικίαση είτε για βραχυπρόθεσμη μίσθωση (Airbnb).
Μεγαλύτερη σημασία στην ανακαίνιση σπιτιού είναι η αναβάθμιση ποιότητας ζωής τόσο της δικής μας, όσο και των αγαπημένων μας. Γιατί λοιπόν να μην προσέχουμε για να έχουμε;