Ανακαίνιση σπιτιού: Από ποιο δωμάτιο θα ξεκινήσετε;

Ανακαίνιση σπιτιού: Από ποιο δωμάτιο θα ξεκινήσετε;

Η ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διορθώσετε κακοτεχνίες σε δομικά στοιχεία, να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα όλων των χώρων, καθώς και να αυξήσετε την αξία του. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει άγχος, καθώς πολλοί από εσάς αναρωτιέστε από ποιο δωμάτιο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες: την κουζίνα, που «καταπονείται» καθημερινά, ή μήπως το σαλόνι, όπου συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας τις περισσότερες ώρες; Σε αυτό το άρθρο διερευνούμε όλα όσα θα πρέπει να λάβετε υπόψη, ώστε να αποφασίσετε το σημείο αφετηρίας για μια ιδανική ανακαίνιση σπιτιού.

  1. Ορίστε τους στόχους και τις προτεραιότητές σας

Η ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, επομένως πρέπει να έχετε προσδιορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητές σας.

Εάν σας ενδιαφέρει να απολαμβάνετε μια πιο ποιοτική καθημερινότητα στο σπίτι σας, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ανακαίνισης ενός χώρου που χρησιμοποιείτε περισσότερο. Το σαλόνι αποτελεί συνηθισμένη επιλογή, επειδή εκεί φιλοξενείτε τους καλεσμένους σας και περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, επομένως η ανακαίνισή του μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινή οικιακή σας εμπειρία.

Εάν, από την άλλη πλευρά, σκοπεύετε να αυξήσετε την αξία του σπιτιού σας, ώστε να το πουλήσετε ή να το ενοικιάσετε σε καλύτερη τιμή, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε από την ανακαίνιση της κουζίνας ή/και του μπάνιου. Μια μοντέρνα, καλοσχεδιασμένη κουζίνα ή ένα μπάνιο με προδιαγραφές spa είναι άκρως ελκυστικά για τους πιθανούς αγοραστές.

  1. Αξιολογήστε τον προϋπολογισμό σας

Ο προϋπολογισμός σας είναι καθοριστική παράμετρος για την επιλογή του δωματίου από το οποίο θα αρχίσει η ανακαίνιση σπιτιού. Η ανακαίνιση ορισμένων δωματίων είναι πιο δαπανηρή συγκριτικά με αυτή άλλων. Οι εργασίες στην κουζίνα και το μπάνιο, για παράδειγμα, συχνά περιλαμβάνουν πολλά και ακριβά υλικά, που ωστόσο αντέχουν στον χρόνο και προσθέτουν μια νότα πολυτέλειας. Εάν ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, θα συνιστούσαμε να ξεκινήσετε από ένα δωμάτιο που απαιτεί λιγότερες επενδύσεις αλλά μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική εμφάνιση και λειτουργικότητα του σπιτιού σας.

  1. Εξετάστε τη διαρρύθμιση του σπιτιού

Η διαρρύθμιση του σπιτιού σας παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ανακαίνιση σπιτιού. Εάν, παραδείγματος χάρη, αποφασίσετε να ξεκινήσετε από την κουζίνα, θα χρειαστεί να σκεφτείτε πώς αυτή συνδέεται με την τραπεζαρία ή το σαλόνι – σε ένα open plan, οι εργασίες στην κουζίνα μπορεί να επηρεάσουν και τους παρακείμενους χώρους.

Εάν ξεκινήσετε από ένα «αυτόνομο» δωμάτιο, όπως μια κρεβατοκάμαρα ή ένα μπάνιο, μπορείτε να κάνετε αλλαγές δίχως ιδιαίτερο άγχος για το πώς αυτές επηρεάζουν το υπόλοιπο σπίτι. Αυτή η προσέγγιση σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε σε ένα κομμάτι  του σπιτιού κάθε φορά, και έτσι η ανακαίνιση σπιτιού γίνεται πιο διαχειρίσιμη και λιγότερο ενοχλητική.

  1. Αξιολογήστε την κατάσταση κάθε δωματίου

Η τρέχουσα κατάσταση κάθε δωματίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε από πού θα ξεκινήσετε την ανακαίνιση σπιτιού. Κάποια δωμάτια ίσως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από άλλα λόγω πιο αραιής χρήσης. Άλλα ίσως απαιτούν άμεση προσοχή εξαιτίας φθορών ή δομικών προβλημάτων. Η αγνόηση κρίσιμων επισκευών ή ανακαινίσεων ίσως οδηγήσει σε πιο εκτεταμένα και κοστοβόρα ζητήματα μελλοντικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για δωμάτια όπως το μπάνιο, όπου οι ζημιές από το νερό και τα προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων πιθανότατα θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

  1. Προσαρμόστε τη χρονική περίοδο για την ανακαίνιση σπιτιού

Προτού καταλήξετε στο δωμάτιο από το οποίο θα ξεκινήσει η ανακαίνιση σπιτιού, σκεφτείτε την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Οι θερμότεροι μήνες ευνοούν περισσότερο εξωτερικές εργασίες ή μεγάλες δομικές αλλαγές, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες. Από την άλλη πλευρά, οι εσωτερικές ανακαινίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προγραμματίστε την ανακαίνισή σας σε χρονική περίοδο που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή διακοπή και να διασφαλίσετε ότι οι εργασίες θα εξελίσσονται ομαλά.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση στο ερώτημα «με ποιο δωμάτιο να ξεκινήσω την ανακαίνιση σπιτιού;» Θα πρέπει να σκεφτείτε πρακτικά, ώστε να ικανοποιήσετε τους στόχους σας χωρίς να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας, θέτοντας ως προτεραιότητα τους χώρους των οποίων η ανακαίνιση επείγει, για να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον. Ο επιμελής σχεδιασμός και η προσεκτική λήψη αποφάσεων σε συνεργασία με τους επαγγελματίες θα διασφαλίσουν ένα επιτυχημένο και ικανοποιητικό έργο.

 

5/5 (10 Reviews)