Ανακαίνιση σπιτιού: Ο απόλυτος οδηγός για το παρκέ

Ανακαίνιση σπιτιού: Ο απόλυτος οδηγός για το παρκέ

Το παρκέ δάπεδο, με τα χαρακτηριστικά του σχέδια και την κομψή του εμφάνιση, έχει γίνει δημοφιλής επιλογή στην ανακαίνιση σπιτιού. Τα περίπλοκα σχέδια, που συχνά κατασκευάζονται από διαφορετικούς τύπους ξύλου, μπορούν να προσθέσουν μια πινελιά κομψότητας σε κάθε δωμάτιο. Ωστόσο, η διατήρηση της ομορφιάς του παρκέ δαπέδου απαιτεί επιμελή φροντίδα και συντήρηση.

Πριν διαπραγματευτείτε μια ρουτίνα συντήρησης του παρκέ, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι είναι. Το δάπεδο αυτό αποτελείται από μικρούς ξύλινους όγκους ή λωρίδες τοποθετημένες σε γεωμετρικά σχέδια. Αυτός ο τύπος δαπέδου όχι μόνο ενισχύει την αισθητική του σπιτιού σας αλλά αυξάνει και την αγοραστική αξία του. Είναι, λοιπόν, ένα προσβάσιμο είδος πολυτελείας, που καθίσταται μία εξαιρετική προσθήκη για την ανακαίνιση σπιτιού με προσανατολισμό την αναβάθμιση του prestige του σπιτιού σας.

Ανακαίνιση σπιτιού & Συντήρηση παρκέ

  1. Τακτικό σκούπισμα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα

Η σκόνη και η βρωμιά μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια του παρκέ. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να σκουπίζετε το πάτωμά σας με ηλεκτρική σκούπα καθημερινά. Χρησιμοποιήστε μια σκούπα με μαλακές τρίχες ή μια ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα παρκέ για να αποφύγετε την καταστροφή του ξύλου.

Αυτή η απλή ρουτίνα βοηθά στη διατήρηση της γυαλάδας και της καθαριότητας του δαπέδου, έτσι ώστε, σε μία ανακαίνιση σπιτιού να επιτρέψετε στο συνεργείο να ασχοληθεί με σημαντικότερες επισκευές.

  1. Σφουγγάρισμα με προσοχή

Το παρκέ δάπεδο είναι ευαίσθητο στο νερό. Όταν σφουγγαρίζετε, χρησιμοποιήστε μια υγρή (όχι πολύ βρεγμένη, αλλά νωπή) σφουγγαρίστρα για να καθαρίσετε την επιφάνεια. Η περίσσεια νερού μπορεί να εισχωρήσει στο ξύλο, προκαλώντας παραμορφώσεις στο δάπεδο. Μια σφουγγαρίστρα μικροϊνών είναι ιδανική καθώς καθαρίζει αποτελεσματικά χωρίς να αφήνει πολύ υγρασία πίσω της. Όπως γίνεται αντιληπτό, στόχος είναι κατά την ανακαίνιση σπιτιού το παρκέ να είναι ήδη όσο πιο φροντισμένο γίνεται.

  1. Χρήση κατάλληλων καθαριστικών

Η επιλογή του σωστού καθαριστικού είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα του παρκέ. Αποφύγετε τα σκληρά χημικά και επιλέξτε καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για ξύλινα δάπεδα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα απαλό σπιτικό καθαριστικό αναμειγνύοντας μερικές σταγόνες σαπουνιού πιάτων με ζεστό νερό.

  1. Γυάλισμα

Το γυάλισμα του παρκέ δαπέδου μπορεί να αποκαταστήσει τη λάμψη του και να προσφέρει ένα προστατευτικό στρώμα. Χρησιμοποιήστε βερνίκι δαπέδου και εφαρμόστε το με ένα μαλακό πανί. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για καλύτερα αποτελέσματα. Το τακτικό γυάλισμα, περίπου μία φορά κάθε λίγους μήνες, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λάμψης του δαπέδου.

Ωστόσο, η ανακαίνιση σπιτιού είναι η ιδανική ευκαιρία να αφήσετε το γυάλισμα του παρκέ στους ειδικούς. Όπως και αν το κάνετε μόνοι σας, τα επαγγελματικά υλικά και η πείρα των τεχνητών είναι αναντικατάστατα.

  1. Χαλιά

Τα χαλιά και τα πατάκια, ειδικά σε χώρους με μεγάλη κυκλοφορία, όπως διάδρομοι και είσοδοι, μπορούν να προστατεύσουν το παρκέ σας από τη φθορά. Επιλέξτε χαλιά με αντιολισθητικές βάσεις για να αποφύγετε ατυχήματα.

  1. Άμεσος καθαρισμός μετά από λερώματα

Οι διαρροές θα πρέπει να σκουπίζονται αμέσως για να αποφευχθεί ο λεκές και η ζημιά από το νερό. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό ή ελαφρώς υγρό πανί για να καθαρίσετε τη διαρροή υγρών και, στη συνέχεια, στεγνώστε καλά την περιοχή. Για πιο σκληρούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό ξύλινου δαπέδου και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του προϊόντος.

  1. Λείανση και Φινίρισμα

Με την πάροδο του χρόνου, το παρκέ δάπεδο μπορεί να εμφανίσει σημάδια φθοράς, όπως γρατσουνιές ή θαμπάδα. Το επαγγελματικό τρίψιμο και φινίρισμα, κατά την ανακαίνιση σπιτιού, μπορεί να αποκαταστήσει την αρχική του κατάσταση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το τρίψιμο της επιφάνειας για την απομάκρυνση των ατελειών και στη συνέχεια την εφαρμογή ενός νέου φινιρίσματος. Συνιστάται να το κάνετε αυτό κάθε 7-10 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση και τη φθορά που αντέχει το πάτωμά σας.

  1. Πρόσληψη έμπειρων ειδικών

Για σημαντικές ζημιές ή επιδιορθώσεις, συνιστάται η πρόσληψη επαγγελματιών ειδικών στην ανακαίνιση σπιτιού. Διαθέτουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να χειρίζονται το παρκέ δάπεδο με προσοχή, εξασφαλίζοντας ένα φινίρισμα υψηλής ποιότητας.

Η φροντίδα για το παρκέ δάπεδο μπορεί να απαιτεί προσπάθεια, αλλά η αισθητική ανταμοιβή αξίζει τον κόπο. Με τακτική συντήρηση, προληπτικά μέτρα και επαγγελματική φροντίδα, το παρκέ δάπεδό σας μπορεί να παραμείνει ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό του σπιτιού και να απογειωθεί μέσα από μία ανακαίνιση σπιτιού.

5/5 (10 Reviews)