Ανακαίνιση σπιτιού: Προσβάσιμο μπάνιο για όλους

Ανακαίνιση σπιτιού: Προσβάσιμο μπάνιο για όλους

Ένας από τους πιο επιτακτικούς λόγους για ανακαίνιση σπιτιού με επίκεντρο την προσβασιμότητα του μπάνιου είναι η έννοια της γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, οι σωματικές μας ικανότητες φθίνουν. Έτσι, χαρακτηριστικά που άλλοτε θεωρούνταν πολυτέλεια, όπως τα ντους και οι χειρολαβές, γίνονται αναγκαία. Με την ενσωμάτωσή τους στο μπάνιο σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι ο χώρος αυτός θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας μακροπρόθεσμα.

Πώς το μπάνιο σας μπορεί να γίνει προσβάσιμο κατά την ανακαίνιση σπιτιού;

Ένα μπάνιο που εξυπηρετεί τη μειωμένη κινητικότητα ή άλλες σχετιζόμενες με την ηλικία και την υγεία προκλήσεις, όχι μόνο ενισχύει την ασφάλεια, αλλά και προσφέρει ηρεμία. Με τη σωστή ανακαίνιση σπιτιού, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο όπου τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα μπορούν να ζουν ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στους τρόπους με τους οποίους η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να συμβάλει στην προσβασιμότητα του μπάνιου για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

Άνεση χώρου

Σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού με γνώμονα την προσβασιμότητα, ο επαρκής χώρος για ελιγμούς αποτελεί προϋπόθεση, ιδίως για άτομα που χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης ή αναπηρικά αμαξίδια. Επομένως, πέρα από το εσωτερικό του μπάνιου, οι διάδρομοι που οδηγούν σε αυτό αλλά και οι πόρτες θα πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλο πλάτος, για ανεμπόδιστη κίνηση.

Αντιολισθητικό δάπεδο

Το μπάνιο, όπου το νερό και η υγρασία έχουν την τιμητική τους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ολίσθησης και πτώσης. Για να τις αποφύγετε, είναι απαραίτητο να κάνετε το δάπεδο αντιολισθητικό κατά την ανακαίνιση σπιτιού. Μπορείτε να επιλέξετε πλακάκια με τραχιά επιφάνεια ή δάπεδο από καουτσούκ. Η ίδια πρόταση, βεβαίως, ισχύει και για όποιον άλλο χώρο σχετίζεται άμεσα με το νερό, όπως η κουζίνα και το πλυσταριό. Επίσης, εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει περιορισμένη όραση, χρήσιμη είναι και η χρωματική αντίθεση στα πλακάκια του δαπέδου, ανάλογα με την περιοχή του μπάνιου για ευκολότερη αναγνώριση και κατεύθυνση.

Τουαλέτα και νιπτήρας στο κατάλληλο ύψος

Όταν σχεδιάζετε μια ανακαίνιση σπιτιού, μπορείτε να εγκαταστήσετε υπερυψωμένη τουαλέτα ή να προσθέσετε στην υπάρχουσα εξάρτημα για επιπλέον ύψος. Η υπερυψωμένη λεκάνη –περίπου 45 εκατοστά από το δάπεδο– είναι κοινό χαρακτηριστικό στα προσβάσιμα μπάνια. Διευκολύνει τα μέλη του σπιτιού, ιδίως όσα έχουν περιορισμένη ευελιξία, να κάθονται και να σηκώνονται.

Μια άλλη πρόταση, κυρίως για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, είναι ο προσβάσιμος νιπτήρας, σε χαμηλότερο ύψος από το σύνηθες, με πρόβλεψη ελεύθερου χώρου για τα γόνατα των χρηστών. Οι μπαταρίες με ειδική επιμήκη λαβή ή με αισθητήρα κίνησης διευκολύνουν τη χρήση με ελάχιστη προσπάθεια. Περιλαμβάνοντας και αυτό το χαρακτηριστικό στο μπάνιο κατά την ανακαίνιση σπιτιού, εξασφαλίζετε τη λειτουργικότητά του για όλους.

Ενιαία ντουζιέρα

Μια ενιαία ντουζιέρα, χωρίς το χαρακτηριστικό σκαλοπατάκι εισόδου, είναι απαραίτητη σε ένα προσβάσιμο μπάνιο κατά την ανακαίνιση σπιτιού. Απαλλαγμένα από την αντιμετώπιση τέτοιων εμποδίων, τα άτομα με κινητικές δυσκολίες διευκολύνονται αισθητά. Η προσθήκη ενός πάγκου και μιας χειροκίνητης κεφαλής ντους μπορεί επίσης να βελτιώσει την άνεση και την ασφάλεια. Επιπλέον, η ενιαία ντουζιέρα είναι εύκολη στον καθαρισμό και τη συντήρησή της.

Λαβές στήριξης

Εγκαταστήστε χειρολαβές κοντά στη λεκάνη, το ντους ή/και την μπανιέρα. Εξίσου σημαντικό είναι το ύψος της τοποθέτησης, περίπου 85 εκατοστά από το δάπεδο. Οι χειρολαβές είναι άκρως βοηθητικές για ηλικιωμένους και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και παρέχουν σταθερότητα κατά τη μεταφορά από αναπηρικό αμαξίδιο ή την ορθοστασία.

Εάν, λοιπόν, προγραμματίζετε ανακαίνιση σπιτιού, η διαμόρφωση ενός προσβάσιμου μπάνιου είναι μία από τις πιο πρακτικές επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε. Με την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών όπως τα παραπάνω, και με τη συμβολή των επαγγελματιών, το νέο σας μπάνιο θα προάγει καθημερινά την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής όλων των μελών του σπιτιού για πολλά χρόνια.

 

 

5/5 (10 Reviews)