Ανακαίνιση σπιτιού: 10 τρόποι για να κάνετε την οροφή πρωταγωνίστρια σε κάθε δωμάτιο

Ανακαίνιση σπιτιού: 10 τρόποι για να κάνετε την οροφή πρωταγωνίστρια σε κάθε δωμάτιο

Αν θέλετε να τραβήξετε όλα τα βλέμματα ψηλά μετά την ανακαίνιση σπιτιού, δεν έχετε παρά να επενδύσετε διακοσμητικά σε μία ή και περισσότερες οροφές του.

10 στυλ διακόσμησης οροφής που θα κάνουν την ανακαίνιση σπιτιού σας μοναδική

  1. Βαφή

Υπάρχει ευκολότερος τρόπος για να δώσετε έμφαση στην οροφή από το χρώμα; Εάν αναζητάτε μια safe λύση που ξεφεύγει από το… πολυφορεμένο λευκό, οι παλ τόνοι στο ταβάνι προσφέρουν μια διακριτική νότα πολυτέλειας. Για τους πιο τολμηρούς, από την άλλη, οι έντονες αντιθέσεις (π.χ. γαλάζιοι τοίχοι – πορτοκαλί οροφή) είναι must, και το αποτέλεσμα εγγυημένα εντυπωσιακό. Τέλος, με τη βοήθεια στένσιλ και περισσότερων αποχρώσεων, μπορείτε να δημιουργήσετε μοτίβα που ταιριάζουν στην προσωπική σας αισθητική.

  1. Ταπετσαρία

Με συχνότατες εμφανίσεις σε τοίχους, μα ελάχιστες σε ταβάνια, η ταπετσαρία είναι η go-to επιλογή διακεκριμένων διακοσμητών για οροφές με άποψη! Είτε ανάγλυφη, είτε πολύχρωμη, είτε ιριδίζουσα, οπωσδήποτε κάποια ανταποκρίνεται στις δικές σας απαιτήσεις. Εάν σας ιντριγκάρει η συγκεκριμένη επιλογή στην ανακαίνιση σπιτιού, ωστόσο η σκέψη της… μονιμότητας σας αγχώνει, πλέον μπορείτε να βρείτε και αυτοκόλλητες στο εμπόριο, τις οποίες μπορείτε να αφαιρέσετε όποτε θέλετε!

  1. Ξύλο

Αποφασίσατε ότι η ανακαίνιση σπιτιού θα έχει ρουστίκ χαρακτήρα; Η επένδυση της οροφής με σανίδες ξύλου –ή και η προσθήκη ξύλινων δοκών, εφόσον ο χώρος είναι ψηλοτάβανος– σε στυλ σύγχρονου ραμποτέ αποπνέει θαλπωρή. Εάν, στην προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής, το πνεύμα είναι μεν πρόθυμο, το δε budget… ασθενές, μην απογοητεύεστε! Απευθυνθείτε σε ειδικούς που θα καταρτίσουν πρόγραμμα εργασιών προσαρμοσμένο στις ανάγκες αλλά και τον προϋπολογισμό σας, με τις ανάλογες ευκολίες πληρωμής.

  1. Μέταλλο

Για τους λάτρεις των look με γοτθική εσάνς, τα λεία ή ανάγλυφα μεταλλικά πάνελ σε μία ή περισσότερες οροφές αποτελούν την ιδανική λύση κατά την ανακαίνιση σπιτιού. Το μέταλλο, χάρη στη μοναδική αντανάκλαση του φωτός αλλά και τις σκιές που δημιουργούνται στους τοίχους, δεσπόζει στον χώρο και έλκει αυτομάτως τα βλέμματα προς τα πάνω. Σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα οπτικά… εφέ δεν σας έχουν πείσει ακόμη, να προσθέσουμε ότι το μέταλλο στο ταβάνι ενισχύει σημαντικά την καθαρότητα του ήχου, επομένως εγγυάται μια αναβαθμισμένη οπτικοακουστική εμπειρία!

  1. Γύψινα διακοσμητικά στοιχεία

Επιμένετε… κλασικά και μινιμαλιστικά; Επιτρέψτε στη γύψινη ροζέτα, αυτή την παλιά καλή γνώριμη του interior design, να κάνει κατάληψη(!) στο κέντρο της οροφής. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται έμφαση στο φωτιστικό και επιτονίζεται η πιο λιτή διακοσμητική προσέγγισή σας. Εάν η πλάστιγγα της αισθητικής σας γέρνει προς τον μαξιμαλισμό, μη διστάσετε να προσθέσετε γύψινα διακοσμητικά είτε στην κορνίζα του ταβανιού, είτε στις γωνίες, είτε σε σχηματισμό μοτίβων σε όλη την επιφάνειά του. Έτσι, θα επιτύχετε ένα κομψό και συνάμα μεγαλοπρεπές υπέρ(κυριολεκτικά)-θέαμα κατά την ανακαίνιση σπιτιού.

  1. Γυψοσανίδα

Αγαπημένο υλικό με πολλαπλές εφαρμογές και με το αβαντάζ του κρυφού φωτισμού ως μόνιμο συνοδό, η γυψοσανίδα έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την οροφή σας σε έργο τέχνης! Τα ανάγλυφα πάνελ προσδίδουν έναν πιο αυστηρό και υποβλητικό χαρακτήρα στο δωμάτιο, ενώ για… sci fi ταβάνια με διαφορετικά ύψη και επίπεδα γυψοσανίδας, απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για την ανακαίνιση σπιτιού, που θα αφουγκραστούν τις ανάγκες σας και θα υλοποιήσουν ό,τι έχετε ονειρευτεί.

  1. Καθρέφτης

Με αέρα από τη δεκαετία του 1980 και την ίδια απαράμιλλη γοητεία, ο καθρέφτης στην οροφή ενός δωματίου παραμένει διαχρονική αξία, αφού κάνει ακόμη τον πιο μικρό χώρο να φαντάζει πολύ μεγαλύτερος. Προτιμήστε καθρέφτη σε ενιαίο κομμάτι ή σε μικρότερα πλακίδια κατά παραγγελία για απαστράπτουσες αίθουσες, όπως μια μεγάλη σαλοτραπεζαρία. Για σαγηνευτική και μυστηριακή ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρα επιλέξτε γκρίζο καθρέφτη σε αντικέ στυλ.

  1. Plexiglass με φωτισμό

Αυτή η λιγότερο γνωστή, όμως εξίσου εντυπωσιακή, τεχνική για την αισθητική ανανέωση του ταβανιού επιτυγχάνεται με πάνελ plexiglass σε όποιο χρώμα –ή χρωματικό συνδυασμό– επιθυμείτε, καθώς και τον αντίστοιχο εσωτερικό φωτισμό. Επειδή ως υλικό έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, συστήνουμε να επενδύσετε σε ποιοτικά φύλλα, πάντοτε σε συνεννόηση με τον ειδικό στην ανακαίνιση σπιτιού που θα τα τοποθετήσει και γνωρίζει εκ των έσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του plexiglass αλλά και της συνολικής διαδικασίας.

  1. Τοιχογραφία

Καπέλα Σιστίνα ή «σπίτι μου, σπιτάκι μου»; αναρωτιέστε. Γιατί όχι και τα δύο; απαντάμε. Εφόσον διαθέτετε καλλιτεχνική φύση με το ανάλογο ταλέντο–ή φίλο/φίλη με αυτά τα προσόντα–, ιδού μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξετε κατά την ανακαίνιση σπιτιού την πιο παραγνωρισμένη επιφάνεια ενός χώρου, δηλαδή το ταβάνι, με τα ίδια σας τα χέρια. Βεβαίως, επειδή ακόμη και ο Μιχαήλ Άγγελος χρειάστηκε πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο κόπο, ώστε να ολοκληρώσει το αριστούργημά του, αυτή η επιλογή είναι για πραγματικά αποφασισμένους!

  1. PVC

Λιγότερο ελκυστική και περισσότερο λειτουργική η τελευταία μας πρόταση, καθώς το PVC αφορά ως επί το πλείστον επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Σε αυτό το σημείο, όμως, θα κάνουμε μια ένσταση προβάλλοντας ως αντεπιχειρήματα την αντίσταση του υλικού στην υγρασία και τη μούχλα, την ευκολία καθαρισμού, την ποικιλία επιλογών (πλακίδια, πάνελ, σανίδες τύπου ραμποτέ), καθώς και την ευκολία εγκατάστασής του του πάνω από προϋπάρχοντα υλικά. Προτιμάται κυρίως σε οροφές λουτρών, αποθηκών αλλά και σε σοφίτες.

Ελπίζουμε οι παραπάνω ιδέες να σας ενέπνευσαν, ώστε να αγγίξετε –κυριολεκτικά– ταβάνι στην ανακαίνιση σπιτιού και να απολαμβάνετε πάντοτε την οικιακή ζωή με το κεφάλι ψηλά!

5/5 (10 Reviews)