Πολλοί που έχουμε συνηθίσει σε τηλεοπτικά make overs σπιτιών που γίνονταν σε χρόνο dt, σκεφτόμαστε την ανακαίνιση σπιτιού ως απλό βάψιμο τοίχων και αλλαγή επίπλων. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η αποτελεσματικότητα μιας ανακαίνισης σπιτιού καθορίζεται από τη διαρρύθμιση των χώρων του. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα ελληνικά δεδομένα, παλιές πολυκατοικίες της πρωτεύουσας, κάθε άλλο παρά εξυπηρετική διαρρύθμιση έχουν. Μικρά μπάνια, μεγάλες κι ανεκμετάλλευτες εσοχές, μεγάλα χολ και χώροι υποδοχής είναι μερικά από τα «συμπτώματα» σπιτιού δεκαετιών ’60 έως και ’90.
Πάμε να δούμε πώς θα απαλλαχθούμε από αυτά τα «συμπτώματα» με μια στοχευμένη ανακαίνιση σπιτιού.
-
Σκεφτείτε τις ανάγκες σας
Πριν από όλα, ξεχάστε το σπίτι σας στην τωρινή του εκδοχή. Έχετε στον νου σας τα τετραγωνικά του μόνο, όπως και το τι χρειάζεστε από ένα σπίτι. Χρειάζεστε επιπλέον χώρο στο σαλόνι για τους καλεσμένους σας; Μήπως ένα μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο, που θα μπορεί να χωρά περισσότερα προσωπικά σας αντικείμενα; Ή μήπως μια πιο cozy αίσθηση; Αφού σημειώσετε τι χρειάζεστε, δείτε αν οι ήδη υπάρχοντες χώροι σας σας εξυπηρετούν. Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε η ανακαίνιση σπιτιού θα περιλαμβάνει είτε κάποια ενοποίηση χώρων με γκρέμισμα τοίχου, είτε το χτίσιμο ενός τοίχου, ώστε να δημιουργηθεί ένας έξτρα χώρος.
-
Σκεφτείτε με επίπεδα
Θυμηθείτε ότι το σπίτι σας δεν είναι μόνο το δάπεδό του. Είναι και οι τοίχοι του, όπως και οι εσοχές του και άλλοι αναξιοποίητοι χώροι. Σε πόσα σπίτια θα βλέπουμε ακόμα κενούς χώρους πάνω από ντουλάπια κουζίνας που είναι απλά μια μαύρη τρύπα; Η εταιρεία που θα αναλάβει την ανακαίνιση σπιτιού θα εντοπίσει όλους τους χώρους που θα πρέπει να τροποποιηθούν και να σας γίνουν επιτέλους χρήσιμοι. Σκεφτείτε μόνο πόσο αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να κερδίσετε, με μία σωστή διαρρύθμιση σπιτιού.
-
Μικρές γωνίες για πολλές χρήσεις
Κάτι που διαπιστώσαμε στον καιρό της πανδημίας είναι το πόσο χρειαζόμαστε λειτουργικές γωνίες δωματίων. Μέχρι τώρα τις αγνοούσαμε ή στριμώχναμε πάνω τους έπιπλα, ώστε να έχουμε περισσότερο κενό χώρο στο κέντρο του εκάστοτε δωματίου. Σε μία ανακαίνιση σπιτιού σήμερα θα πρέπει να έχουμε λάβει υπόψη όλες τις χρήσεις που θα μπορούσε να έχει μια φωτεινή γωνία, στο σαλόνι για παράδειγμα. Μπορεί εκεί να κρύβεται το νέο μας μικρό γραφείο, με τα απολύτως απαραίτητα. Ή να υπάρχει αρκετός χώρος για μια instagrammable βιβλιοθήκη.
-
Φωτισμός: Το όπλο σε μια ανακαίνιση σπιτιού
Το φως μάς δείχνει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά διάφορους χώρους μας που ίσως και να μην είχαμε σκεφτεί. Η στρατηγική τοποθέτηση του φωτισμού κατά την ανακαίνιση σπιτιού δημιουργεί νέες γωνίες και spots, μεγαλώνοντας τον χώρο. Η τεχνική του «μοναχικού» φωτισμού από το ταβάνι μικραίνει αισθητά κάθε δωμάτιο, σε αντίθεση με την ύπαρξη δύο ή τριών δευτερευόντων πηγών φωτισμού. Μόνο έτσι, άλλωστε, μπορούν να αναδειχθούν οι μικρές γωνίες που αναφέραμε πιο πάνω.
-
Η εσωτερική σκάλα δεν είναι απλά μια σκάλα
Όσοι τυχεροί έχουν στο σπίτι τους σκάλα, τότε έχουν κι έναν έξτρα χώρο, που κρύβεται ακριβώς από κάτω της. Βρείτε πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χώρο αυτό, ώστε να μην επιβαρύνετε μετά την ανακαίνιση σπιτιού το υπόλοιπο σπίτι με άχρηστα έπιπλα. Θέλετε να προσθέσετε ράφια, δημιουργώντας μια μικρή βιβλιοθήκη; Ή μήπως έναν μικρό καναπέ με δικό του φωτισμό, χτίζοντας ουσιαστικά ένα «ησυχαστήριο»; Μια και δεν είναι ένας απόλυτα ορατός χώρος, δεν σας περιορίζει τίποτα όσον αφορά τη χρήση του, οπότε συνεχίστε άφοβα.
Κοινό λάθος όσων κάνουν μία πρόχειρη ανακαίνιση σπιτιού, είναι το να σκέφτονται το σπίτι τους έτσι όπως ακριβώς είναι, παραβλέποντας το τι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν σε αυτό. Άδειοι χώροι, με κακό φωτισμό ή και με στριμωγμένα έπιπλα πάνω τους, είναι το πιο κοινό «αμάρτημα» που συναντούμε σε ελληνικά σπίτια. Καιρός, λοιπόν, να απαλλαγούμε από αυτό το αρχιτεκτονικό παράπτωμα.