Η κατασκευή σπιτιού, πόσο μάλλον ενός σπιτιού δίπλα στη θάλασσα, είναι όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι μάλιστα έχουν σταθεί τυχεροί και έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα σπίτι που κοιτάει το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών.
Μαγευτικές εικόνες και στιγμές πλήρους χαλάρωσης έχουν συνδεθεί με τέτοιου τύπου κατοικίες, και δικαιολογημένα θα λέγαμε. Απομακρυσμένοι από το θόρυβο και τη γρήγορη ζωή της πόλης, οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων κατοικιών έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την πολυπόθητη ξεγνοιασιά.
Τι γίνεται όμως με τις κατοικίες αυτές; Είναι εύκολο να χτιστεί και να συντηρηθεί ένα τέτοιο σπίτι; Ας δούμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την οικοδόμηση ενός τέτοιου κτηρίου.
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κατασκευή σπιτιού δίπλα στη θάλασσα.
Τα σπίτια που βρίσκονται παραλιακά, αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο στην ανοικοδόμηση όσο και στην συντήρησή τους. Καθώς είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και στις αλλαγές του κλίματος, η δόμηση παρουσιάζει φθορές που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί.
Κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει την κατασκευή μιας παραλιακής κατοικίας είναι τα εξής:
- Αλάτι και υγρασία: Τα παραθαλάσσια κτήρια εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην υγρασία και το αλάτι, στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν πολύ εύκολα διάβρωση των τοιχωμάτων, ρωγμές, ακόμη και αποκόλληση μέρους του μπετόν. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή μείωση της στατικής επάρκειας του κτηρίου.
- Ηλιακή ακτινοβολία: Η εκτεταμένη έκθεση των παραθαλάσσιων κατοικιών στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ζημιές στα συστήματα σκίασης που είναι εγκατεστημένα αλλά και στις βαφές του κτηρίου. Η επιλογή πολύ υψηλής ποιότητας υλικών είναι το κλειδί για την καθυστέρηση τέτοιου είδους φθορών. Η αποφυγή τους φυσικά είναι αδύνατη αν συμπεριλάβουμε υπόψιν και τα υπόλοιπα στοιχεία (όπως το αλάτι) που επιταχύνουν τις διαδικασίες διάβρωσης.
- Κλιματική αλλαγή και αύξηση της στάθμης της θάλασσας: Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα επιβεβαιωμένο γεγονός που εξελίσσεται ραγδαία. Τα καιρικά φαινόμενα παρατηρείται να είναι εντονότερα και το κλίμα παγκοσμίως να γίνεται θερμότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και την ξαφνική και συνεχόμενη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Είναι σημαντικό η κλιματική αλλαγή να ληφθεί υπόψιν πριν από την κατασκευή σπιτιού. Επίσης θα πρέπει να ερευνηθεί αν υπάρχουν τάσεις αύξησής της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή ώστε το σπίτι να τοποθετηθεί στην κατάλληλη απόσταση από αυτή.
- Δυνατοί άνεμοι: Τα φορτία των ανέμων ίσως είναι δύσκολο να εκτιμηθούν εξ αρχής. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψιν τους δυνατούς αέρηδες και να εγκαταστήσουμε πόρτες και παράθυρα ενισχυμένα. Επίσης θα ήταν καλό να γίνει έρευνα και για το ζήτημα της σκεπής καθώς λόγω του αέρα μπορεί να δημιουργηθούν έντονα προβλήματα που να επηρεάσουν μέχρι και το εσωτερικό της κατοικίας.
- Επιλογή κατάλληλων υλικών: Η κατασκευή σπιτιού κοντά στη θάλασσα είναι αρκετά δαπανηρή, όμως η επιλογή σωστών υλικών είναι απαραίτητη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν υλικά τέτοια ώστε η κατασκευή να αντέχει στον χρόνο. Μια τέτοια επένδυση μπορεί να κοστίσει παραπάνω στην αρχή, όμως σε μετέπειτα χρόνο οι φθορές και οι ζημιές που θα εμφανιστούν θα είναι μόνο οι αναπόφευκτες.
Επιλογή έμπιστων κατασκευαστών.
Συμπερασματικά, τα σπίτια κοντά στην θάλασσα παρουσιάζουν περισσότερες ιδιοτροπίες στην κατασκευή και την συντήρησή τους. Οι καιρικές συνθήκες και το τοπικό κλίμα, είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τον τρόπο χτισίματος αλλά και την επιλογή των κατάλληλων υλικών. Μια εξ αρχής γερή κατασκευή σπιτιού αποτελεί επένδυση, που θα γλυτώσει τον ιδιοκτήτη από ώρες παραπάνω δουλειάς και ανησυχίας. Φυσικά, όσο είναι δυνατόν, θα πρέπει να γίνει επιλογή μηχανικών και κατασκευαστών οι οποίοι είναι έμπιστοι και επαγγελματίες στον τομέα τους, και μπορούν να αναλύσουν τις τοπικές δυσκολίες ώστε να επιλεχθεί το σωστό σχέδιο δράσης.