Η ανακαίνιση πολυκατοικίας είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί προσοχή. Πρέπει να επιλέγονται λύσεις που θα αποτελέσουν επένδυση για τα διαμερίσματα και δεν θα αποφέρουν μελλοντικά ζημιές. Ένα σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της μόνωσης.
Η μόνωση των ταρατσών για την προστασία των διαμερισμάτων είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την εξοικονόμηση ενέργειας. Συμβάλει όμως αποτελεσματικά και την ευζωία των ενοίκων. Η διαδικασία της μόνωσης μπορεί να πάρει όμως πολλές μορφές. Μια από αυτές είναι η δημιουργία πράσινων ταρατσών, οι οποίες με έξυπνο τρόπο καταφέρνουν και αποκρούουν προβλήματα που έχουν προκύψει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και εξασφαλίζουν μια πόλη φιλικότερη προς τον άνθρωπο.
Ανακαίνιση Πολυκατοικίας, άνθιση της πόλης
Μια πράσινη ταράτσα είναι εκείνη η οποία έχει καλυφθεί από φυτά διάφορων ειδών και υποστηρίζει την ύπαρξή τους μακροπρόθεσμα.
Τα κύρια οφέλη των ταρατσών αυτών είναι η δυνατότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της πολυκατοικίας και να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Με τη χρήση πράσινων ταρατσών:
- Η θερμοκρασία σε μια ταράτσα τους καλοκαιρινούς μήνες πέφτει από 80 (ναι πιάνει τέτοιες θερμοκρασίες το καλοκαίρι μία απλή ταράτσα, σωστά διαβάσατε) βαθμούς κελσίου σε 35,
- Η θερμοκρασία στο εσωτερικό των διαμερισμάτων μπορεί να είναι από 3 έως 10 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
- Η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη πέφτει 10-50%
- Το νερό της βροχής χρησιμοποιείται για πότισμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για πλημμύρες
- Αποτελούν αποτελεσματικό μέσο ηχομόνωσης μειώνοντας τους ήχους της πόλης κατά 10 ντεσιμπέλ
- Κάνουν φιλτράρισμα του αέρα από επιβλαβείς ουσίες
- Αποτελούν μέσο καταστολής εξάπλωσης φωτιάς
- Απορροφούν την ακτινοβολία μειώνοντας το ποσοστό αντανάκλασης.
Τα βήματα για μια βιώσιμη ανακαίνιση πολυκατοικίας
Για την εξωτερική ανακαίνιση πολυκατοικίας και τη δημιουργία μιας πράσινης ταράτσας, απαιτείται έρευνα και προετοιμασία του χώρου.
Υπάρχουν τρεις τύποι πράσινης ταράτσας, ο εκτατικός, ο ημιεντατικός και ο εντατικός. Τα κριτήρια επιλογής τύπου αφορούν στο βάρος που το κτήριο μπορεί να αντέξει και για αυτόν τον λόγο στην Ελλάδα επιλέγεται κατά κύριο λόγο ο εκτατικός τύπος, που αφορά φυτεύσεις έως 120 κιλών.
Βήματα:
- Το πρώτο βήμα στην κατασκευή μιας πράσινης ταράτσας είναι η θερμομόνωση, η οποία θα αποτρέψει την υγρασία να περάσει στο εσωτερικό της κατασκευής του κτηρίου
- Θα πρέπει να περαστεί διάφανη μεμβράνη πάνω από τη μόνωση
- Τρίτο βήμα είναι η εγκατάσταση αποστραγγιστικού στρώματος με κυψέλες.
- Επιλογή των κατάλληλων φυτών σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε κτηρίου.
Ανάλυση κόστους οφέλους.
Οι πράσινες ταράτσες μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσο κοστίζει η εγκατάσταση και πόσο η συντήρηση μιας τέτοιας δημιουργίας για την πολυκατοικία.
Ξεκινώντας από τα πιο απλά, η συντήρηση μια πράσινης ταράτσας έχει σχεδόν μηδαμινό κόστος. Η ταράτσα έχει ανάγκη για πότισμα 10 με 15 φορές τον χρόνο και με τη σωστή συντήρηση των φυτών μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 50 έτη. Η συντήρηση περιλαμβάνει το λίπασμα, η αφαίρεση απορριμμάτων, ο έλεγχος για τυχόν ζημιές και η αποπαρασίτωση.
Όσον αφορά στο κόστος εγκατάστασης, είναι πολύ θετικό το γεγονός πως για την συγκεκριμένη βιώσιμη ανακαίνιση πολυκατοικίας δεν απαιτείται συνήθως η έκδοση πολεοδομικής άδειας, μόνο η συμβολή ειδικών για την εξακρίβωση της στατικότητας του κτηρίου. Θετικό είναι πως μέρος της τεχνικής εργασίας ενδέχεται να επιδοτείται από το κράτος και την Ε.Ε..
Το ακριβές κόστος μια πράσινης ταράτσας εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης, το αν απαιτείται άδεια, τη συμβολή του πολεοδόμου και το κόστος εγκατάστασης από την τεχνική εταιρία. Παρόλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε πως τα οφέλη ξεπερνούν τα κόστη. Συνεπώς η πράσινη ταράτσα μπορεί να θεωρηθεί επένδυση αν είστε έτοιμοι να κάνετε μια ανακαίνιση πολυκατοικίας.