Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε όλο και πιο συχνά την ύπαρξη πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας. Οι πυρκαγιές δεν απειλούν μόνο τις δασικές περιοχές. Μετακινούνται και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να πολιορκούν και κατοικημένα τμήματα. Παρόλο που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τις πυρκαγιές με οικισμούς και εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές, δεν είναι αδύνατο να παρουσιαστούν πύρινα μέτωπα και στις πόλεις, λόγω ανθρώπινων λαθών, βραχυκυκλώσεων και ζημιών. Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε κατά την κατασκευή σπιτιού, ώστε να γίνει σωστή πρόληψη και να μειώσουμε τις πιθανότητες για σοβαρά ατυχήματα.
Η πυρασφάλεια στην κατασκευή σπιτιού.
Η πυρασφάλεια είναι το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται ώστε να προστατευθεί ένα σπίτι από το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς. Οι τρόποι προστασίας από τη φωτιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, την ενεργητική και την παθητική προστασία.
Στην ενεργητική πυροπροστασία περιλαμβάνονται συστήματα όπως οι πυρανιχνευτές, φορητοί πυροσβεστήρες, πυροσβεστικές φωλιές και κρουνοί και οι πυροσβεστήρες οροφής. Η παθητική πυροπροστασία περιλαμβάνει τις εξόδους κινδύνου, τον φωτισμό και την δομική προστασία.
Κατά την κατασκευή σπιτιού καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε συστήματα ενεργητικής αλλά και παθητικής πυρασφάλειας αναλόγως με την τοποθεσία και τις ανάγκες του οικοδομήματος.
Για τις κατοικίες που είναι χαμηλού κινδύνου και δεν απειλούνται από κάποια δασική πυρκαγιά (κατοικίες στις πόλεις συνήθως) τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πιο οικονομικά και περιλαμβάνουν:
- Φορητούς πυροσβεστήρες
- Ανιχνευτές καπνού
- Σύστημα πυρόσβεσης στο ταβάνι
- Πυράντοχες πόρτες
Σχετικά με την οικοδόμηση σπιτιού κοντά σε δασική περιοχή πρέπει να ληφθούν πιο εξειδικευμένα μέτρα όπως:
- Κατασκευή σπιτιού από πυράντοχα υλικά, πυράντοχες πόρτες, παντζούρια και κουφώματα
- Τοποθέτηση ειδικού σύρματος στις καμινάδες και στους εξαερισμούς
- Εσωτερικά να αποφεύγεται η χρήση ξύλου, χαλιών και να τοποθετούνται πυράντοχες κουρτίνες.
- Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος πυροπροστασίας, αυτόματης ανίχνευσης καπνού και πυρόσβεσης.
Τι περιλαμβάνει ένα αυτόματο σύστημα πυρασφάλειας.
Τα αυτόματα συστήματα πυρασφάλειας λειτουργούν αυτόνομα σε περίπτωση πυρκαγιάς, δημιουργώντας μια αντιπυρηνική ζώνη γύρω από το σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, ανιχνεύουν τον καπνό και δημιουργούν συνθήκες υγρασίας, αλλάζοντας το κλίμα του σπιτιού, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς. Σε ένα επιτυχημένο σύστημα, γίνεται επάλειψη του σπιτιού με νερό έως ότου η καύσιμη ύλη στη γύρω περιοχή τελειώσει και η φωτιά σβήσει ή απομακρυνθεί.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει, το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης θα πρέπει να υπάρχουν πλησίον του σπιτιού δεξαμενές με μεγάλα αποθέματα νερού οπότε είναι σημαντικό να γίνει εγκατάσταση μιας παροχής.
Δημιουργία επιπλέον προστασίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πυροσβεστικού σώματος Ελλάδος, μπορούν να γίνουν και κάποιες επιπλέον αλλαγές στην κατασκευή σπιτιού που θα βοηθήσουν. Μια από αυτές είναι η κατασκευή ζώνης πυρασφάλειας γύρω από την οικία ώστε να μειωθεί η καύσιμη ύλη που το περιβάλλει. Στην περίπτωση ύπαρξης κήπου, θα πρέπει να επιλεχθούν φυτά τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στη φωτιά.
Η επιλογή λύσης και υλικών θα γίνουν υπό την καθοδήγηση μηχανικού. Με τη βοήθεια του μηχανικού, μπορεί να γίνει μια μελέτη για την ενεργητική και παθητική πυρασφάλεια. Έτσι θα τοποθετηθούν τα κατάλληλα υλικά και συστήματα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μια μελέτη και ένα πλάνο πυροπροστασίας, μπορεί να φαίνεται ως μια πολύ ακριβή επένδυση όμως προσφέρει εν τέλη οικονομική προστασία. Μειώνει τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων και βοηθάει στην ταχύτερη επιστροφή στο σπίτι. Πιο σημαντικό από όλα είναι πως μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, η οποία δεν μπορεί να εξαγοραστεί.
Τα σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο για να προστατευθεί η περιουσία και ενώ μπορούν να τοποθετηθούν οποιαδήποτε στιγμή με ανακαίνιση, η καλύτερη στιγμή τοποθέτησης είναι κατά την αρχική κατασκευή του σπιτιού.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε τον κατάλληλο τρόπο συντήρησης των συστημάτων που πρόκειται να εγκατασταθούν για να σιγουρευτούμε πως μπορούμε να τα διατηρήσουμε και να μένουμε ασφαλείς.